Travel Expert in Georgie: TRAVELDASH

Ontdek de schoonheid van Tusheti

de mooiste bergregio in Georgië

Tusheti is een bergachtig gebied in het noordoosten van Georgië en staat bekend om haar prachtige natuur en unieke cultuur en geschiedenis. Dit biedt een geweldig decor voor trektochten en paardrijtochten.

Het is een van de meest afgelegen gebieden in Georgië en daarom een echte uitdaging om te bereiken, maar de moeite waard voor avontuurlijke reizigers die op zoek zijn naar ongerepte natuur en een unieke ervaring.

In dit artikel worden enkele hoogtepunten van Tusheti besproken, waaronder hikes naar het fort van Diklo en wandelingen naar het Oreti-meer en Shatili.

Hoe kom je in Tusheti?

Tusheti is niet gemakkelijk bereikbaar, omdat er geen verharde weg naar het gebied leidt. In de zomermaanden kun je met een auto naar het gebied rijden via een bergachtige weg, over de Abano pas. Deze weg, van Telavi naar Omalo, is de enige route naar Tusheti met de auto. De smalle bergweg is bekend als een van de gevaarlijkste wegen ter wereld. Het is daarom niet aan te raden zelf naar Tusheti te rijden.
Deze weg wordt jaarlijks ‘geopend’ door de eerste herder die het warme Kakheti verlaat om de koelte van Tusheti op te zoeken met zijn vee. Vervolgens is men meerdere dagen bezig om de weg enigszins te repareren.
Vanaf eind juni is het gebied meestal weer bereikbaar voor reizigers. In juli en augustus kan het erg mooi weer zijn in Tusheti maar houdt rekening met wisselende omstandigheden. Zo kan het plots gaan hagelen en onweren. Zeker wanneer je door de bergen trekt, kunnen regen, mist en onweer ineens opdoen.
Vanaf september wordt het weer wat natter. Het landschap verkleurt in rap tempo naar de herfsttinten. Eind september trekken de herders terug van het hooggelegen Tusheti naar de valleien van Kakheti. Vanaf oktober is de regio vaak niet meer toegankelijk. De gehele winter is deze regio ingesneeuwd en alleen bereikbaar per helicopter.

Omalo: Het hart van Tusheti

Omalo is het hart van Tusheti en een van de populairdere dorpen. Het dorp is gelegen op een berghelling en omringd door adembenemende natuur. Hier kun je genieten van de rust en echte stilte. De guesthouses in Omalo en in de andere dorpen zijn vaak erg basic. De voorzieningen zoals warm water en elektriciteit zijn afhankelijk van de zon.
In Omalo vind je het Keselo fort, een van de grotere forten in Tusheti en een aantal jaar geleden mooi gerestaureerd. Dit fort is zeker een bezoek waard en biedt mooie uitzichten over de besneeuwde pieken.

Omdat Omalo het eerste dorp is wanneer je Tusheti inrijdt en de meeste voorzieningen heeft, is dat vaak ook het begin- of eindpunt van je trip in Tusheti.

De mooie natuur

Tusheti is een prachtig bergachtig gebied. Het is bekend om haar ongerepte natuur en uitgestrekte berglandschappen.

Een van de opvallendste kenmerken van Tusheti zijn de grote hoogteverschillen, van 1.500 meter tot bijna 4.500 meter boven zeeniveau. De regio wordt gekenmerkt door diverse landschappen, waaronder bossen (naald- en loofbossen), bergweiden en rotsen. Het is de thuisbasis van een groot aantal planten en dieren, waaronder planten zoals de Tushetian Dog-rose, Siberische Iris, en zeldzame soorten zoals de Kaukasische Lilly, en fauna zoals de Bezoar Goat en Eastern Tur. In de regio leeft ook groter wild zoals de bruine beer, de grijze wolf en de lynx.

Tusheti biedt een uniek en adembenemend landschap met een verrassende diversiteit. Dat maakt de regio zo interessant voor wandelaars en ruiters.

Trektochten in Tusheti

De ongerepte natuur, hoge bergpassen en uitgestrekte valleien maken Tusheti tot een van de mooiste regio’s voor meerdaagse wandelingen. De traditionele bergdorpen en verschillende historische bezienswaardigheden zoals Diklo fort en Keselo fort, maken de wandelen nog interessanter.
Boek je een trektocht in Tusheti via ons? Dan ga je goed voorbereid en onbezorgd op reis. We kunnen helpen bij het plannen van je reis of de gehele trip naar Tusheti organiseren.
We voorzien het vervoer van Tbilisi of Kakheti naar Omalo. In Omalo zal een lokale gids jullie verwelkomen. Alhoewel ze niet altijd even goed Engels spreken, kennen zij de regio als geen ander.
Een compleet georganiseerde trektocht, is vaak inclusief paarden voor de bagage, alle camping gear en alle maaltijden. Samen met de gids maken we een passende route en voorzien we alle reserveringen.

Hike naar Diklo fortress

Een prachtige dagwandeling in Tusheti is de tocht van Omalo naar Diklo fortress, een oude ruïne gelegen op een heuveltop. De wandeling begint bij het dorp Omalo en leidt naar de top van de burcht, waar je uitzicht hebt op de prachtige omgeving en de bergtoppen in de verte. Het is een uitdaging om naar de top te klimmen, maar de uitzichten zijn de moeite waard.
De hike naar het fort is zo’n 11 kilometer en klimt bijna 700 meter tot een hoogte van 2.200 meter boven zeeniveau.

Hike naar Oreti lake

Een andere stevige wandeling in Tusheti is de tocht naar het prachtige Oreti lake. Het meer is gelegen op een hoogte van 2.600 meter en wordt omgeven door indrukwekkende bergtoppen. De wandeling naar het meer is bijna 15 km lang en duurt zeker 9 uur. Het pad is uitdagend, maar het uitzicht op het meer en de omgeving is adembenemend.
Na een lange dag wandelen, kan je heerlijk uitrusten aan het meer. Na een nacht kamperen, wordt je beloond met een prachtige zonsopgang!
Paardrijden is ook een mogelijkheid. Zo kan je op 1 dag heen en weer rijden van Omalo naar het meer en terug.

Trektocht van Omalo naar Shatili

Voor degenen die op zoek zijn naar een meer uitdagende wandeling, is de trektocht van Omalo naar Shatili zeker de moeite waard. Deze wandeling duurt 5 dagen en leidt door het bergachtige landschap van Tusheti. In deze 5 dagen wandel je zo’n 75 kilometer met als hoogtepunt: de Atsunta bergpas van 3.431 meter boven zeeniveau. Je wandelt door verschillende oude dorpjes, langs de wachttorens van Tusheti en door de uitgestrekte valleien. Na zo’n 2 dagen wandelen, zijn er geen dorpjes meer en ben je dus echt in de onbewoonde wereld. Na enkele dagen wandelen en kamperen in het wild, kom je aan in Khevsureti, de regio waarin Shatili gelegen is.
Naast mooie wandeltochten, kan je in Tusheti ook paardrijden. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Reisadvies voor een Trip naar Tusheti

Voor een bezoek aan Tusheti is het aan te raden om je goed voor te bereiden en in te lezen over de regio. Het is een bergachtig gebied en de wegen zijn uitdagend. Het is verstandig om een goede wandeluitrusting mee te nemen, inclusief goede wandelschoenen en warme kleding. Het weer in Tusheti kan soms wisselvallig zijn, dus het is belangrijk om te weten wat je kan verwachten en je daarop goed voor te bereiden
Het is ook aan te raden om een lokale gids in te huren. Zij kennen de wegen en paden als geen ander, en zo kan je alles op een veilige manier ontdekken en beleven.
In Tusheti zal je onvergetelijke ervaringen opdoen, zowel op cultureel als op natuurgebied. Dus waar wacht je nog op? Plan je trip naar Tusheti en ervaar het avontuur en de schoonheid van deze unieke regio in Georgië!

Reizen naar Tusheti FAQ:

Kan ik zelf met de auto naar Tusheti rijden?

Ja, in principe is dit mogelijk. Toch raden we dit af. De wegen zijn smal terwijl er regelmatig tegemoetkomend verkeer langs moet. De weg is onverhard en ligt er slecht bij. Ook heeft de weg geen vangrail of verkeersborden. Ten slotte is het weer ook erg onvoorspelbaar. Zo kan het op de Abano pas soms ineens heel mistig worden of kan er zelfs sneeuw vallen.
Daarom raden wij aan om niet zelf met de auto naar Tusheti te rijden. Onze chauffeurs rijden deze route meerdere keren per week en weten exact hoe ze hier moeten rijden. Ook kennen ze veel andere chauffeurs en mensen die aan de weg werken, zo zijn ze altijd op de hoogte van ongevallen, het weer en andere relevante informatie.

Waar ligt Tusheti?

Tusheti ligt in het noordoosten van Georgië, in de Grote Kaukasus. Het ligt in de provincie Kakheti en is bereikbaar via de bergpas Abano. Het gebied is bekend om zijn adembenemende uitzichten op de bergen en valleien, en het is een populaire bestemming voor wandelaars en avonturiers. Tusheti is gelegen op een hoogte van ongeveer 2.000 tot 4.000 meter en wordt omgeven door hoge bergen, rivieren en bossen.

Is Tusheti de moeite waard?

Volgens veel reizigers is Tusheti absoluut de moeite waard. Het biedt prachtige uitzichten op de bergen en laat je kennis maken met de unieke cultuur en tradities. Het is een idyllisch en afgelegen gebied en biedt een onvergetelijke ervaring voor degenen die op zoek zijn naar avontuur en rust. Het is ook een populaire bestemming voor wandelaars en ruiters. Tusheti is dus zeker de moeite waard om te overwegen als je op zoek bent naar een unieke, afgelegen en bergachtige omgeving.

Hoeveel dagen in Tusheti?

Het aantal dagen in Tusheti hangt af van je persoonlijke interesses en plannen. Als je alleen geïnteresseerd bent in het verkennen van de natuur en het bewonderen van de uitzichten, kun je waarschijnlijk een paar dagen in Tusheti doorbrengen. Maar als je ook geïnteresseerd bent in andere activiteiten zoals wandelen, paardrijden en historische bezienswaardigheden, zou je langer in Tusheti kunnen blijven. Zo heb je meer tijd voor het verkennen van de omgeving of voor het maken van een meerdaagse trektocht. Wij raden om minimaal 3 dagen naar Tusheti te gaan, omdat je zo een halve dag onderweg bent wanneer je vanaf Tbilisi reist.
Wil je een meerdaagse tocht maken? Dan zijn minimaal 4 dagen vereist.

Is Tusheti veilig?

Tusheti is over het algemeen veilig voor reizigers, maar zoals bij elke reis is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen en op de hoogte te zijn van de potentiële risico’s. Het gebied is afgelegen en daardoor moeilijk bereikbaar. Het is dus verstandig om goed voorbereid te zijn en de juiste uitrusting mee te nemen. Het is ook aan te raden om te letten op de weersomstandigheden en je goed in te lezen alvorens je alleen gaat wandelen in Tusheti.
Wij raden altijd aan om, zeker bij meerdaagse tochten, altijd op pad te gaan met een lokale gids. Zij kennen de omgeving, het weer en de mogelijke gevaren en kunnen je hier doorheen gidsen.

Wat is de beste reistijd voor Tusheti?

Tusheti is een afgelegen gebied en is slechts enkele maanden per jaar bereikbaar met de auto. Het is meestal mogelijk om vanaf half juni tot half oktober naar deze regio te reizen. Om er zeker van te zijn dat je reisplannen door kunnen gaan, is het verstandig om je trip naar Tusheti te plannen tijdens de maanden juli, augustus of begin september. In deze periode is het weer optimaal voor een onvergetelijke reiservaring.

Ontdek de schoonheid van Tusheti

de mooiste bergregio in Georgië

Tusheti is een bergachtig gebied in het noordoosten van Georgië en staat bekend om haar prachtige natuur en unieke cultuur en geschiedenis. Dit biedt een geweldig decor voor trektochten en paardrijtochten.

Het is een van de meest afgelegen gebieden in Georgië en daarom een echte uitdaging om te bereiken, maar de moeite waard voor avontuurlijke reizigers die op zoek zijn naar ongerepte natuur en een unieke ervaring.

In dit artikel worden enkele hoogtepunten van Tusheti besproken, waaronder hikes naar het fort van Diklo en wandelingen naar het Oreti-meer en Shatili.

Hoe kom je in Tusheti?

Tusheti is niet gemakkelijk bereikbaar, omdat er geen verharde weg naar het gebied leidt. In de zomermaanden kun je met een auto naar het gebied rijden via een bergachtige weg, over de Abano pas. Deze weg, van Telavi naar Omalo, is de enige route naar Tusheti met de auto. De smalle bergweg is bekend als een van de gevaarlijkste wegen ter wereld. Het is daarom niet aan te raden zelf naar Tusheti te rijden.
Deze weg wordt jaarlijks ‘geopend’ door de eerste herder die het warme Kakheti verlaat om de koelte van Tusheti op te zoeken met zijn vee. Vervolgens is men meerdere dagen bezig om de weg enigszins te repareren.
Vanaf eind juni is het gebied meestal weer bereikbaar voor reizigers. In juli en augustus kan het erg mooi weer zijn in Tusheti maar houdt rekening met wisselende omstandigheden. Zo kan het plots gaan hagelen en onweren. Zeker wanneer je door de bergen trekt, kunnen regen, mist en onweer ineens opdoen.
Vanaf september wordt het weer wat natter. Het landschap verkleurt in rap tempo naar de herfsttinten. Eind september trekken de herders terug van het hooggelegen Tusheti naar de valleien van Kakheti. Vanaf oktober is de regio vaak niet meer toegankelijk. De gehele winter is deze regio ingesneeuwd en alleen bereikbaar per helicopter.

Omalo: Het hart van Tusheti

Omalo is het hart van Tusheti en een van de populairdere dorpen. Het dorp is gelegen op een berghelling en omringd door adembenemende natuur. Hier kun je genieten van de rust en echte stilte. De guesthouses in Omalo en in de andere dorpen zijn vaak erg basic. De voorzieningen zoals warm water en elektriciteit zijn afhankelijk van de zon.
In Omalo vind je het Keselo fort, een van de grotere forten in Tusheti en een aantal jaar geleden mooi gerestaureerd. Dit fort is zeker een bezoek waard en biedt mooie uitzichten over de besneeuwde pieken.

Omdat Omalo het eerste dorp is wanneer je Tusheti inrijdt en de meeste voorzieningen heeft, is dat vaak ook het begin- of eindpunt van je trip in Tusheti.

De mooie natuur

Tusheti is een prachtig bergachtig gebied. Het is bekend om haar ongerepte natuur en uitgestrekte berglandschappen.

Een van de opvallendste kenmerken van Tusheti zijn de grote hoogteverschillen, van 1.500 meter tot bijna 4.500 meter boven zeeniveau. De regio wordt gekenmerkt door diverse landschappen, waaronder bossen (naald- en loofbossen), bergweiden en rotsen. Het is de thuisbasis van een groot aantal planten en dieren, waaronder planten zoals de Tushetian Dog-rose, Siberische Iris, en zeldzame soorten zoals de Kaukasische Lilly, en fauna zoals de Bezoar Goat en Eastern Tur. In de regio leeft ook groter wild zoals de bruine beer, de grijze wolf en de lynx.

Tusheti biedt een uniek en adembenemend landschap met een verrassende diversiteit. Dat maakt de regio zo interessant voor wandelaars en ruiters.

Trektochten in Tusheti

De ongerepte natuur, hoge bergpassen en uitgestrekte valleien maken Tusheti tot een van de mooiste regio’s voor meerdaagse wandelingen. De traditionele bergdorpen en verschillende historische bezienswaardigheden zoals Diklo fort en Keselo fort, maken de wandelen nog interessanter.
Boek je een trektocht in Tusheti via ons? Dan ga je goed voorbereid en onbezorgd op reis. We kunnen helpen bij het plannen van je reis of de gehele trip naar Tusheti organiseren.
We voorzien het vervoer van Tbilisi of Kakheti naar Omalo. In Omalo zal een lokale gids jullie verwelkomen. Alhoewel ze niet altijd even goed Engels spreken, kennen zij de regio als geen ander.
Een compleet georganiseerde trektocht, is vaak inclusief paarden voor de bagage, alle camping gear en alle maaltijden. Samen met de gids maken we een passende route en voorzien we alle reserveringen.

Hike naar Diklo fortress

Een prachtige dagwandeling in Tusheti is de tocht van Omalo naar Diklo fortress, een oude ruïne gelegen op een heuveltop. De wandeling begint bij het dorp Omalo en leidt naar de top van de burcht, waar je uitzicht hebt op de prachtige omgeving en de bergtoppen in de verte. Het is een uitdaging om naar de top te klimmen, maar de uitzichten zijn de moeite waard.
De hike naar het fort is zo’n 11 kilometer en klimt bijna 700 meter tot een hoogte van 2.200 meter boven zeeniveau.

Hike naar Oreti lake

Een andere stevige wandeling in Tusheti is de tocht naar het prachtige Oreti lake. Het meer is gelegen op een hoogte van 2.600 meter en wordt omgeven door indrukwekkende bergtoppen. De wandeling naar het meer is bijna 15 km lang en duurt zeker 9 uur. Het pad is uitdagend, maar het uitzicht op het meer en de omgeving is adembenemend.
Na een lange dag wandelen, kan je heerlijk uitrusten aan het meer. Na een nacht kamperen, wordt je beloond met een prachtige zonsopgang!
Paardrijden is ook een mogelijkheid. Zo kan je op 1 dag heen en weer rijden van Omalo naar het meer en terug.

Trektocht van Omalo naar Shatili

Voor degenen die op zoek zijn naar een meer uitdagende wandeling, is de trektocht van Omalo naar Shatili zeker de moeite waard. Deze wandeling duurt 5 dagen en leidt door het bergachtige landschap van Tusheti. In deze 5 dagen wandel je zo’n 75 kilometer met als hoogtepunt: de Atsunta bergpas van 3.431 meter boven zeeniveau. Je wandelt door verschillende oude dorpjes, langs de wachttorens van Tusheti en door de uitgestrekte valleien. Na zo’n 2 dagen wandelen, zijn er geen dorpjes meer en ben je dus echt in de onbewoonde wereld. Na enkele dagen wandelen en kamperen in het wild, kom je aan in Khevsureti, de regio waarin Shatili gelegen is.
Naast mooie wandeltochten, kan je in Tusheti ook paardrijden. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Reisadvies voor een Trip naar Tusheti

Voor een bezoek aan Tusheti is het aan te raden om je goed voor te bereiden en in te lezen over de regio. Het is een bergachtig gebied en de wegen zijn uitdagend. Het is verstandig om een goede wandeluitrusting mee te nemen, inclusief goede wandelschoenen en warme kleding. Het weer in Tusheti kan soms wisselvallig zijn, dus het is belangrijk om te weten wat je kan verwachten en je daarop goed voor te bereiden
Het is ook aan te raden om een lokale gids in te huren. Zij kennen de wegen en paden als geen ander, en zo kan je alles op een veilige manier ontdekken en beleven.
In Tusheti zal je onvergetelijke ervaringen opdoen, zowel op cultureel als op natuurgebied. Dus waar wacht je nog op? Plan je trip naar Tusheti en ervaar het avontuur en de schoonheid van deze unieke regio in Georgië!

Reizen naar Tusheti FAQ:

Kan ik zelf met de auto naar Tusheti rijden?

Ja, in principe is dit mogelijk. Toch raden we dit af. De wegen zijn smal terwijl er regelmatig tegemoetkomend verkeer langs moet. De weg is onverhard en ligt er slecht bij. Ook heeft de weg geen vangrail of verkeersborden. Ten slotte is het weer ook erg onvoorspelbaar. Zo kan het op de Abano pas soms ineens heel mistig worden of kan er zelfs sneeuw vallen.
Daarom raden wij aan om niet zelf met de auto naar Tusheti te rijden. Onze chauffeurs rijden deze route meerdere keren per week en weten exact hoe ze hier moeten rijden. Ook kennen ze veel andere chauffeurs en mensen die aan de weg werken, zo zijn ze altijd op de hoogte van ongevallen, het weer en andere relevante informatie.

Waar ligt Tusheti?

Tusheti ligt in het noordoosten van Georgië, in de Grote Kaukasus. Het ligt in de provincie Kakheti en is bereikbaar via de bergpas Abano. Het gebied is bekend om zijn adembenemende uitzichten op de bergen en valleien, en het is een populaire bestemming voor wandelaars en avonturiers. Tusheti is gelegen op een hoogte van ongeveer 2.000 tot 4.000 meter en wordt omgeven door hoge bergen, rivieren en bossen.

Is Tusheti de moeite waard?

Volgens veel reizigers is Tusheti absoluut de moeite waard. Het biedt prachtige uitzichten op de bergen en laat je kennis maken met de unieke cultuur en tradities. Het is een idyllisch en afgelegen gebied en biedt een onvergetelijke ervaring voor degenen die op zoek zijn naar avontuur en rust. Het is ook een populaire bestemming voor wandelaars en ruiters. Tusheti is dus zeker de moeite waard om te overwegen als je op zoek bent naar een unieke, afgelegen en bergachtige omgeving.

Hoeveel dagen in Tusheti?

Het aantal dagen in Tusheti hangt af van je persoonlijke interesses en plannen. Als je alleen geïnteresseerd bent in het verkennen van de natuur en het bewonderen van de uitzichten, kun je waarschijnlijk een paar dagen in Tusheti doorbrengen. Maar als je ook geïnteresseerd bent in andere activiteiten zoals wandelen, paardrijden en historische bezienswaardigheden, zou je langer in Tusheti kunnen blijven. Zo heb je meer tijd voor het verkennen van de omgeving of voor het maken van een meerdaagse trektocht. Wij raden om minimaal 3 dagen naar Tusheti te gaan, omdat je zo een halve dag onderweg bent wanneer je vanaf Tbilisi reist.
Wil je een meerdaagse tocht maken? Dan zijn minimaal 4 dagen vereist.

Is Tusheti veilig?

Tusheti is over het algemeen veilig voor reizigers, maar zoals bij elke reis is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen en op de hoogte te zijn van de potentiële risico’s. Het gebied is afgelegen en daardoor moeilijk bereikbaar. Het is dus verstandig om goed voorbereid te zijn en de juiste uitrusting mee te nemen. Het is ook aan te raden om te letten op de weersomstandigheden en je goed in te lezen alvorens je alleen gaat wandelen in Tusheti.
Wij raden altijd aan om, zeker bij meerdaagse tochten, altijd op pad te gaan met een lokale gids. Zij kennen de omgeving, het weer en de mogelijke gevaren en kunnen je hier doorheen gidsen.

Wat is de beste reistijd voor Tusheti?

Tusheti is een afgelegen gebied en is slechts enkele maanden per jaar bereikbaar met de auto. Het is meestal mogelijk om vanaf half juni tot half oktober naar deze regio te reizen. Om er zeker van te zijn dat je reisplannen door kunnen gaan, is het verstandig om je trip naar Tusheti te plannen tijdens de maanden juli, augustus of begin september. In deze periode is het weer optimaal voor een onvergetelijke reiservaring.

GET INSPIRED

Bekijk andere leuke trips en activiteiten in Georgië

GET INSPIRED

Bekijk andere leuke trips en activiteiten in Georgië

WhatsApp chat